Hvad kan du forvente dig af en overvægtsoperation?

Efter en gastric sleeve eller en gastric bypass kan du forvente et løbende vægttab. Hvor meget af din overvægt, du ender med at tabe, afhænger meget af din livsstil efter operationen.

En overvægtsoperation er på ingen måde “den nemme løsning” og kræver vedligeholdelse efterfølgende.

Vægttabet er meget afhængig af, at du får ændret dine kost-og motionsvaner efter operationen. Derfor følger vores læger og diætister dig i 2 år efter operationen, så vi hjælper dig til at omlægge livsstilen.

Det forventede vægttab afhænger bl.a. af din startvægt, og i skemaet her kan du se, hvordan det hænger sammen, og hvad du kan forvente.

Gevinster ved fedmeoperationer

Det er dokumenteret, at en overvægtsoperation kan minimere eller helbrede følgesygdomme og helbredsmæssige gener som diabetes, forhøjet blodtryk og hjertelidelser. Her er nogle af de gevinster, som du kan opnå ved en fedmeoperation:

  • 80 – 90 % slipper helt af med medicin for diabetes 2 efter en fedmeoperation, og diabetes type 2 forebygges gennem fedmekirurgi
  • Hjerte-karsygdomme forbedres efter en fedmeoperation. Blodtrykket sænkes, de cirkulerende fedtstoffer reduceres og risiko for udvikling af blodprop i hjertet mindskes
  • Søvnapnø og forstyrret nattesøvn forårsaget af iltmangel forbedres efter en fedmeoperation
  • Belastningssymptomer fra knæ, hofter og ryg forbedres efter overvægtskirurgi
  • Ufrivillig barnløshed og fødselskomplikationer mindskes af overvægtskirurgi
  • Forekomsten af kræft reduceres af overvægtskirurgi
  • Levetiden forlænges efter en fedmeoperation
  • Livskvaliteten forbedres efter en fedmeoperation

Vægttabsskema

Det største vægttab sker inden for det første år. Nedenfor har vi lavet en oversigt over det typiske vægttabsforløb baseret på din udgangsvægt. Det skal dog understreges, at alle vægttab er individuelle.

Efter operation Startvægt
90-115 kg
Startvægt
115-135 kg
Startvægt
135-180 kg
10 dage 4,5 kg 4,5-5,5 kg 4,5-13 kg
6 uger 6,5-11 kg 6,5-11 kg 11-20 kg
3 md 11-16 kg 11-16 kg 16-25 kg
6 md 16-20 kg 16-20 kg 23-36 kg
12 md >27 kg >36 kg >45 kg
18 md >32 kg >40 kg >54 kg

Er du allerede afklaret?

Hvis du på nuværende tidspunkt ved, at en overvægtsoperation er det næste skridt for dig, så kontakt os allerede i dag, og bestil tid.