Kom yoyo-vægten til livs

Svært overvægtige konfronteres ofte med spørgsmålet: “Hvorfor kan du ikke bare tage dig sammen og tabe dig?” Det er der flere grunde til. Hør med her.

Play Video

Svær overvægt er en kronisk lidelse

Svær overvægt er en kronisk lidelse, der kræver behandling. Man kan betragte overspisning som en spiseforstyrrelse på linje med anoreksi og bulimi. 7-8 % har overvægt på grund af spiseforstyrrelse, og her tilbydes primært psykologisk behandling. Nogle vil både modtage psykologisk og kirurgisk behandling. Hos 90-95 % er der ikke tale om psykologi eller misbrug.
Det er ikke et spørgsmål om en slap karakter, dovenskab eller en viljesløs holdning til mad og mådehold. De fleste overvægtige er faktisk eksperter i at tabe sig og har gjort det mange gange, men de tager det på igen. Det er det, som vi kalder yo-yo vægt.

Når vægttabet ikke kan fastholdes med traditionelle slankekure, er det fordi, at hvis man først har nået en vis vægt, så tror kroppen, at det er det, som man skal veje.

Forskningen har vist, at når man er blevet svært overvægtig, sker der nogle ændringer i kroppen. 

Man skal bl.a. spise mange flere kalorier, før der udskilles mæthedshormoner, og man føler derfor først mæthed, når man har spist for meget.

Uheldigvis normaliseres disse ændringer kun hos en meget lille gruppe af overvægtige, selv om de taber sig på traditionel vis (slankekure, motion, osv.), og kroppen tror derfor, at den er underernæret og prøver hele tiden at trække vægten tilbage til det meget høje niveau. Det er en af forklaringerne på, at mange er i stand til at tabe sig en del i perioder, men ikke kan fastholde vægttabet. Tilbagefaldsprocenten er tæt på de 90-95 %.

Fedme er – med andre ord – blevet en kronisk lidelse. Her er kirurgi det eneste kendte middel, der kan afhjælpe problemet, og dermed give et blivende stort vægttab.

Nulstilning af det biologiske mæthedsur

Med en fedmeoperation gøres mavesækken mindre, så man ikke kan spise så meget, men det mest væsentlige er, at vi med operationen nulstiller det biologiske mæthedsur, som giver signal om, hvornår man ikke skal spise mere. Det gør det meget nemmere at implementere de nødvendige livsstilsændringer.

Er du allerede afklaret?

Hvis du på nuværende tidspunkt ved, at en overvægtsoperation er det næste skridt for dig, så kontakt os allerede i dag, og bestil tid.