Mål dit BMI
Her kan du nemt beregne dit BMI og med det samme få en indikation af hvilke behandlingsformer, vi typisk foreslår til personer inden for dit BMI-område
Resultat: BMI
Du er undervægtig (BMI 0 - 18,5)
Du har en meget lav vægt, men det er ikke sikkert, at du behøver at have grund til bekymring. Hvis din vægt er stabil, hvis du har god energi, og hvis dine familiemedlemmer generelt er slanke mennesker, så kan den lave vægt være arvelig.
Dine fedtdepoter er små. Det er ikke i sig selv sygdomsfremkaldende at have små fedtdepoter, men det kan betyde, at du er mere kuldskær, end du ellers ville være, og at du har nedsat energi til at være fysisk aktiv. Hvis din vægt bliver meget lav, går det ud over dit immunforsvar, og du får mindre modstandskraft mod sygdomme.
Hvis du er kvinde, kan det også føre til, at menstruationerne ophører, og du dermed ikke kan blive gravid. Hvis du har tabt dig meget inden for de seneste måneder, kan din lave vægt skyldes sygdom, og vi anbefaler derfor, at du taler med en læge om det.
Resultat:
Du er normalvægtig (BMI 18,5 - 25)
Dit BMI er i normalområdet. Du har derfor ingen helbredsmæssige grunde til hverken at tabe dig eller tage på. Der er dog en enkelt undtagelse, og det er, hvis dit taljemål (livvidde) er for stort. Hvis du måler mere end 80 cm om livet som kvinde eller 94 cm som mand, så er din bughule præget af for store fedtdepoter.
Er mængden af bughulefedt forøget, er din risiko for fedmerelaterede sygdomme også forøget, og vi vil derfor anbefale, at du taber dig. Hvis du har svært ved at tabe dig, kan du få hjælp af de diætister, der er tilknyttet Aleris Balance.
Lider du af diabetes, slidgigt, hjertesygdom, m.v., vil du have gavn af at tabe dig lidt. Det samme gælder, hvis du har en øget livvidde og samtidig er ryger, har forhøjet blodtryk eller høje kolesteroltal.
Resultat:
Du er overvægtig (BMI 25 - 30)
Overvægt øger din risiko for bl.a. sukkersyge, galdesten og slidgigt. Derfor er det vores anbefaling, at du forsøger at tabe dig, så dit BMI-tal kommer under 25. Du vil måske have behov for professionel støtte for at kunne gennemføre det tilstrækkeligt effektfuldt. Har du svært ved at opnå et vægttab, står vores diætister til rådighed.
Hvis du allerede lider af følgesygdomme til din overvægt som fx diabetes, slidgigt eller hjertesygdom, vil du have særlig stor gavn af at tabe dig i vægt. Det samme gælder, hvis du er ryger, har forhøjet blodtryk eller skæve kolesteroltal.
Har du oplevet en stor vægtstigning inden for en kortere periode, kan det skyldes en svær væskeophobning i kroppen. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at du får talt med din læge.
Efterhånden som din vægt falder, vil du igen få fysik til at klare nogle af de ting, du kunne før. Du vil få nemmere ved at gå på trapper og vil måske få lyst til at dyrke motion på et lidt højere niveau i form af faste ugentlige løbeture, svømmeture, cykelture o.l.
Bemærk at du ikke alene kan tabe dig men også på anden vis gavne dit helbred ved at leve og spise så sundt som muligt. Dine motions-, ryge- og kostvaner har nemlig også betydning for kolesteroltallet, din risiko for åreforkalkning og hjertesygdomme og din modstandskraft mod kræft.
Resultat:
Du er meget overvægtig (BMI 30 - 35)
Et BMI på eller over 30 defineres som en unormal eller overdreven ophobning af fedt, der kan være skadeligt for dit helbred og påvirke dit velvære.
Har du oplevet en stor vægtstigning inden for en kortere periode, kan det skyldes en svær væskeophobning i kroppen. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at du får talt med din læge.
Vi anbefaler, at personer med et BMI på over 30 tager en samtale med en specialist hos Aleris Balance, der er uddannet i behandling af overvægtige personer. Sammen kan I gennemgå risikovurdering og hvilken behandling, der bedst passer til dig, dine behov og ønsker.
Vi har erfaring med flere former for dokumenterede behandlingsmuligheder for overvægtige. Hvilken behandling vi vil foreslå dig, afhænger af din helbredsstatus og eventuelle komplikationer i forbindelse med vægten. Behandlingen er typisk en kombination af forbedrede eller ændrede kostvaner samt måltidserstatninger, øget fysisk aktivitet, adfærdsterapi og medicin mod overvægt.
Efterhånden som din vægt falder, vil du kunne forvente, at der er flere ting, der bliver meget nemmere for dig. Din vejrtrækning vil blive bedre og mere ubesværet, og du vil bedre kunne klare fysisk belastninger, som før har voldet dig problemer.
Resultat:
Du er svært overvægtig (BMI 35 - 40)
Forholdet mellem din vægt og din højde indikerer, at du har overdreven kropsfedt, og at du har en øget risiko for at udvikle sygdomme. I takt med at BMI stiger, så stiger risikoen for visse sygdomme nemlig også.
Forholder det sig sådan, at du samtidig har en eller flere følgesygdomme, opfylder du Sundhedsstyrelsens retningslinjer for, hvornår Aleris Balance kan tilbyde en overvægtsoperation. Du skal dog være opmærksom på, at der gælder andre regler, hvis du skal henvises via det udvidede frie sygehusvalg. Læs mere om retningslinjerne for overvægtsoperationer i Danmark.
Du skal være opmærksom på, at målet med at håndtere og behandle svær overvægt ikke kun handler om at tabe sig. Det handler i lige så høj grad om at forbedre helbredet og mindske risikoen for andre helbredskomplikationer. Et vægttab - og fastholdelse af vægttabet - på selv 5 procent, kan forbedre dit velbefindende, og samtidig mindske din risiko for komplikationer i forbindelse med vægten.
Resultat:
Du er ekstrem overvægtig (BMI >40)
Du opfylder Sundhedsstyrelsens retningslinjer for, hvornår vi kan tilbyde en overvægtsoperation. Du skal dog være opmærksom på, at der gælder andre regler, hvis du skal henvises via det udvidede frie sygehusvalg. Læs mere om retningslinjerne for overvægtsoperationer i Danmark.
Hvad er BMI?
Hvorfor er det en god idé at vide, hvad ens BMI-tal er? Det er det, fordi BMI er det mest anvendte mål til at vurdere, om du er undervægtig, normalvægtig, overvægtig, meget- eller svært overvægtig. Når du kender dit BMI, vil du kunne modtage kvalificeret rådgivning om hvilken behandlingsform, der vil være den bedste for dig.
Der er dog andre faktorer end BMI, der også har indflydelse på hvilken type behandling, der anbefales. Det gælder din livvidde og forekomsten af overvægtsrelaterede sygdomme som diabetes 2, forhøjet blodtryk eller høje kolesterolværdier.
Hvad er fedme og overvægt?
Fedme måles bl.a. ved BMI (Body Mass Index), som fortæller om forholdet mellem en persons vægt og højde (beregn dit BMI her).
Risikoen for at udvikle alvorlige følgesygdomme som fx type 2 diabetes stiger markant, jo større BMI, du har.
WHO har udarbejdet nedenstående klassifikation, som definerer BMI grænserne for normal- og overvægt samt fedme. Som det fremgår af tabellen, er der en sammenhæng mellem BMI og udvikling af følgesygdomme.
Klassifikation | BMI | Risiko for følgesygdomme |
---|---|---|
Undervægt | <18,5 | Forhøjet |
Normalvægt | 18,5 - 24,9 | Middel |
Overvægt | 25 - 29,9 | Forhøjet |
Fedmeklasse 1 | 30 - 34,9 | Moderat forhøjet |
Fedmeklasse 2 | 35 - 39,9 | Svært forhøjet |
Fedmeklasse 3 | >40 | Meget svært forhøjet |
Vores produkter
Medicinsk vægttab
Medicin, der regulerer din appetit og begrænser din trang til at spise, så du taber dig.
Overvægtskirurgi
Der findes flere operationstyper, og de giver alle et dokumenteret og varigt vægttab.
Psykolog
Overvægt handler om mere end kilo, og med psykologen opnår du større selvindsigt.
Klinisk diætist
Vores diætister giver dig vejledning ud fra dine kostvaner og har mulighed for at udvikle kostplaner, der passer til din hverdag.
Er du allerede afklaret?
Hvis du på nuværende tidspunkt ved, at en overvægtsoperation er det næste skridt for dig, kan du klikke på knappen nedenfor, hvor du kan læse mere om overvægtskirurgi og bestille tid