Gå til Aleris.dk
FAQ om overvægtsoperation
Nogle patienter føler sig meget oppustede og forstoppede lige efter operationen – specielt i den flydende kostperiode. Dette skyldes dels, at det mindskede fødeindtag fører til færre affaldsprodukter, dels at kosten er mindre fiberrig. Det er således normalt med færre toiletbesøg. Endvidere er det vigtigt at være opmærksom på, om dit væskeindtag er stort nok. For at undgå og afhjælpe forstoppelse er det vigtigt, at du drikker rigeligt med væske svarende til 1,5 – 2 liter dagligt. Du kan eventuelt forsøge med et glas sveskejuice om morgenen eller lidt sveskegrød. Hjælper dette ikke, kan håndkøbsmedicin anvendes. Efter operationen er det normalt at der den første uge kan forekomme blod i afføringen. Mange oplever, at maven rumler meget, og det er ikke ualmindeligt at have mere tarmluft og luftafgang.
Det er almindeligt at opleve dårlig ånde det første stykke tid efter operationen. Sukkerfri pastiller og tyggegummi kan anvendes i begrænset omfang.
Hvis du oplever at få smerter eller opkastninger, når du spiser, er det ofte, fordi du spiser for meget eller for hurtigt. Spis stille og roligt og lær at lytte til signalerne fra din mave. Stop med at spise, inden du bliver dårlig, får ondt eller kaster op. Kaster du regelmæssigt op, er dette et advarselstegn. Det kan skyldes forkerte spisevaner, men kan i sjældne tilfælde også skyldes, at udstrømningen fra mavelommen er blevet for snæver, og dette kan kræve foranstaltninger.
Kaster du ofte op, skal du tage dette op ved kontrolbesøgene eller kontakte Aleris. Det kan blive nødvendigt at være på flydende kost i nogle dage, idet hyppige opkastninger medfører hævelse ved overgangen mellem den lille mavelomme og tarmen. Du skal være opmærksom på, at en almindelig maveinfektion med opkastningerkan give de samme symptomer.
Kvalme kan ofte afhjælpes ved at:
Hvis det er muligt, kan det være en hjælp at få tilberedt maden af andre. Det kan fremprovokere kvalme og opkastninger og nedsætte din appetit yderligere, hvis du selv står for madlavningen. Du skal være opmærksom på, at en almindelig maveinfektion med opkastninger kan give de samme symptomer og kræve de samme foranstaltninger. Ved usikkerhed omkring kvalme, opkast og smerter kontakt os.
Øget hårtab er noget, som rammer nogle patienterisær 4 – 8 mdr. efter operationen. Dette fører dog aldrig så langt som til skaldethed, og hårvæksten bliver efterhånden normal igen. Hårtab skyldes ofte lavt kalorie- og proteinindtag.
Smerter og ubehag i maveregionen kan skyldes mange ting fx forkert spiseteknik, forstoppelse, overfølsomhed overfor mælk. Hvis du fx spiser for store madstykker eller madmængder, er der risiko for, at maden kan tilstoppe tarmen ved sammensyninger. Maden passerer næsten altid af sig selv. Fortsætter problemet bør du kontakte Aleris eller egen læge.
Lige efter operationen klager en del patienter over en diffus følelse af utilpashed og øget træthed. Mange patienter oplever dette, men bemærker samtidig, at følelsen ikke bliver værre, når man spiser. Endvidere mærker en del patienter sidestik i venstre side. Disse fænomener er ikke farlige, og de forsvinder i de fleste tilfælde inden for de første par måneder. Du skal regne med at være kuldskær i hele vægttabsperioden.
Nogle patienter rammes af diarré efter operationen – primært efter gastric bypass). Diarréen hænger ofte tæt sammen med det totale fedtindtag. Det fedt, du spiser, optages i mindre omfang end inden operationen og passerer derfor ofte mindre fordøjet direkte gennem mave-tarm kanalen. Dette kan forårsage diarré, som er luftig, flyder oven på vandet i toilettet og lugter ilde. Ildelugtende tarmluft er også almindelig. Du kan imidlertid styre dette selv ved at spise mindre fedt. Du lærer efterhånden, hvordan du skal håndtere spisningen for at undgå symptomer.
Dumping er et symptom, som opstår, hvis du overbelaster tarmen med glukose (sukker). Normalt doseres maveindholdet ud i tarmen i små mængder ad gangen. Hos patienter, der er opereret – oftest efter gastrisk bypass – passerer maden hurtigt ned i tyndtarmen. Dette indebærer, at du kan få en høj, lokal glukosekoncentration ved indtagelse af sukker, og dumping opstår. Risikoen for dumping er størst efter gastric bypass.
Dumping kan beskrives som en følelse af mathed, hjertebanken og af og til koldsved. Ofte må man lægge sig lidt, hvorefter symptomerne forsvinder efter ca. 10 – 15 minutter. Dette kan lyde ganske harmløst, men i praksis oplever mange det dog som meget ubehageligt. Patienter, som spiser meget sukker (fx slik, kager og desserter), får meget dumping. Dumping er tilstrækkeligt ubehageligt til, at de fleste afstår fra søde sager.
Du skal være opmærksom på, at tærsklen for dumping er meget individuel, og derfor er der nogle, som aldrig oplever det. Som hovedregel skal indtagelsen af sukker holdes meget lavt. At du ikke oplever dumping betyder ikke, at du frit bør spise slik, kage og sukker. En af årsagerne til overvægt er netop indtag er meget sukker. Efter operationen bør du under alle omstændigheder ændre disse vaner, hvis du ikke ændrer på dette, er der risiko for at tage på igen.
Gastric bypass er ingen hindring for, at du kan blive gravid. Tværtimod vil muligheden for at opnå graviditet bedres efter et stort vægttab. Det er ikke hensigtsmæssigt, at du bliver gravid i den periode, hvor vægten falder. Der er risiko for fejlernæring og alvorlig jernmangel. Mange gravide vil døje med utilpashed, træthed, problemer med at spise samt dårlig almentilstand. Vi anbefaler kvinder at vente til mindst et år efter operationen, indtil vægten er stabiliseret på det nye niveau. Før en eventuel graviditet er det nødvendigt at kontrollere, at du ikke mangler vitaminer og næringsstoffer. Dette bør undersøges via blodprøver hos egen læge og ligeledes gennem hele graviditeten.
Hvis du ikke ønsker at blive gravid, skal du være opmærksom på, at hvis du bruger p-piller som prævention, er der risiko for, at du efter operationen ikke optager hele tablettens hormonregulerende lægemiddel og dermed kan blive uønsket gravid. Derfor bør du enten finde en alternativ præventionsform eller tale med speciallægen om, at få en p-pille med højt østradiol indhold. Vi anbefaler hormonspiral.
Især efter en gastric bypass er der en risiko for, at man kan få mangel på vitaminer, mineraler og proteiner, fordi man optager mindre af dette efter omlægning af tarmene. Det er specielt jern, B12-vitamin, kalk, D-vitamin og Zink, der er berørt. Det er derfor meget vigtigt, at man følger diætistens anbefalinger og får taget de nødvendige blodprøver resten af livet.
For at undgå mangeltilstande anbefaler vi, at du fremover supplerer med multi-vitamin-mineraltabletter, jerntabletter, kalktabletter med D-vitamin samt B12 vitamin. Du får rådgivning om valg af præparat og får udleveret de nødvendige recepter.
Din vitamin- og mineralstatus skal resten af livet kontrolleres med fastlagte, regelmæssige blodprøver. Efter du har afsluttet dit 2-årige forløb på Aleris, anbefaler vi, at du får taget blodprøver minimum én gang om året hos din egen læge.
Jernmangel er den mest almindelige mangeltilstand på verdensplan og er ligeledes den hyppigste mangeltilstand efter en fedmeoperation. Efter en gastric bypass kan man ikke udnytte jern i føden lige så godt som før, og derfor er risikoen for jernmangel større efter en gastric bypass operation. Desuden mister mange lysten til det røde kød, som er den primære kilde til jern.
Nogle gastric bypass opererede kan ikke udnytte jern i tabletform i tilstrækkelig grad. Det kan da blive nødvendigt med jerntilførsel i en blodåre en til to gange om året. Dette er tilfældet for 3 – 5 % af gastric bypass opererede og ses stort set kun hos menstruerende kvinder.
Mangel på jern ses sjældnere efter en gastric sleeve, men spiser man ensidigt og/eller spiser meget lidt kød og kornprodukter, er man også i risiko for at komme i jernmangel. Som ved gastric bypass forekommer jernmangel langt hyppigere hos kvinder i den fødedygtige alder.
Efter en gastric bypass er optagelsen af kalk nedsat, og man har derfor brug for kalktilskud livslangt, også selv om blodprøverne er fine. Får man for lidt kalk via kosten, afkalkes knoglerne for at opretholde et normalt calciumniveau i blodet. Blodprøver, der viser normale calciumværdier, er altså ikke ensbetydende med, at man får tilstrækkeligt med kalk.
Undersøgelser viser, at der er en øget knogleomsætning de første 2 år efter en gastric bypass operation. Man mener, at de store ændringer i mave- og fedthormoner, som forekommer efter operationen, kan være årsagen, men der forskes stadig i dette.
Optaget af D-vitamin er også nedsat livslangt efter en gastric bypass operation. Får man for lidt D-vitamin, nedsætter det optagelsen af kalk i tarmen. D-vitamin- og kalkmangel kan på sigt føre til knogleskørhed. D-vitamin mangel kan desuden medføre muskelsmerter, træthed og en øget risiko for depression.
Efter en gastric sleeve optager man kalk og D-vitamin som før operationen. Spiser og drikker man under ½ liter mælkeprodukt om dagen, anbefales man dog at tage kalktilskud med D-vitamin.
Alle, der har fået en gastric bypass- eller sleeve operation, anbefales B12-tilskud i form af tabletter. Alternativt som injektion hver 2. – 3. måned. Der ses aldrig B12-vitamin mangel, hvis man tager de anbefalede tilskud, men nogle gastric bypass-opererede, som får B12-vitamin som injektion, kan have behov for at få injektionen oftere end andre, helt ned til hver 4. uge. Er man træt i tiden op til, at man skal have den planlagte injektion, kan det være et tegn på, at man skal have injektionen med lidt kortere interval.
Efter en fedmeoperation – specielt efter gastric bypass – er proteinoptagelsen nedsat. Derfor er det vigtigt, at kosten indeholder mange proteiner. Det daglige behov for protein efter en gastric bypass er på 75 – 100 g protein om dagen.
Vi anbefaler, at du prioriterer proteinerne til dagens måltider. Spiser/drikker du ikke en ½ liter mælkeprodukt om dagen og får minimum 100 g kød/fisk/fjerkræ til det varme måltid, kan det være svært at få protein nok. Det kan da være nødvendigt med et proteintilskud, som fås i håndkøb. Der fås adskillige velegnede præparater, som diætisten vejleder dig om. Dit proteinniveau bør måles regelmæssigt.
Efter en gastric sleeve optager man proteiner lige som før operationen. De første 4 – 6 måneder efter operationen kan det dog være svært at få protein nok, da portionsstørrelserne er meget små. Desuden har den lille ny mave ofte sværere ved at rumme kød fx hele stykker kød, som er en af de primære kilder til protein. Et for lavt indtag af protein nedbryder kroppens livsvigtige væv, herunder muskelvæv. Derfor er det vigtigere, at man prioriterer proteinholdige fødevarer som kød/fisk/fjerkræ og magre mælkeprodukter frem for frugt og grønt.
Lavt blodsukker (hypoglykæmi) er en kendt bivirkning efter en gastric bypass operation. Symptomerne på lavt blodsukker er hjertebanken, rysten, svedtendens, koncentrationsbesvær (de samme symptomer som ved dumping). Årsagen er stort set også det samme som beskrevet under dumping. Lavt blodsukker opstår dog ofte ”mellem” måltiderne, typisk 2 – 3 timer efter et måltid.
Langt størstedelen af de bypass opererede kan enten forebygge lavt blodsukker ved at spise efter kostanbefalingerne eller hurtigt ”behandle” det ved at indtage noget kulhydrat. Dette vejleder diætisten dig om.
Omkring 5 % af de gastric bypass opererede kan dog være så påvirkede af lavt blodsukker, at de skal igennem et behandlingsforløb, der involverer diætist og læge. Da de sværeste tilfælde af lavt blodsukker ofte først kommer en del år efter operationen, hvor man sædvanligvis er afsluttet fra det 2-årige forløb, er det vigtigt at gøre egen læge opmærksom på, at disse symptomer kan hænge sammen med operationen, og at man skal henvises til en medicinsk afdeling, der har speciale i fedmekirurgi.
Lavt blodsukker kan også forekomme efter en sleeve operation, dog oftest i mildere grad end efter en gastric bypass.
Hos Aleris Balance ved vi, at kiloene på vægten alene ikke er et mål for sundhed og et godt liv. Vi har dog mulighed for at hjælpe dig med at opnå varigt vægttab, hvis din nuværende vægt påvirker din livskvalitet. Det gør vi ved at se på krop og sind som to ting, der hører sammen.
© Aleris Danmark. Aleris Danmark omfatter Aleris A/S (CVR-nr. 71017516) og Aleris Ringsted (CVR-nr. 25317181)