FAQ om overvægtsoperation

Motion efter overvægtsoperation

Aleris Balance motion efter gratric bypass

1. Hvornår må jeg dyrke motion efter operationen?

Du må gerne gå og cykle roligt umiddelbart efter operationen. Hårdere motion kan opstartes efter cirka 4 uger. De første 4 – 6 uger skal du være opmærksom på ikke at udløse smerter fra operationssåret. Svømning må genoptages efter ca. 4 uger, når sårene i huden er helet op. Træning af mavemuskler bør ligeledes udskydes til ca. 4 uger efter operationen. 

Ændring af dine motionsvaner er vigtigt for at opnå det fornødne vægttab, og det er afgørende for, at du senere kan bevare dit vægttab. Det er en god idé allerede inden operationen at undersøge, hvilke muligheder du har for motion i dit nærområde. Sæt kortsigtede, realistiske mål fx ½ times gang dagligt og øg herefter gradvist. Stavgang, cykling og svømning er godt at starte med, idet forbrændingen er stor, og mange muskelgrupper inddrages­ uden at overbelaste knæ- og hofteled.

Det vigtigste er dog, at du kommer i gang med en motionsform, som du selv synes er sjov og spændende – gerne sammen med andre. Du kan også undersøge, om din region har ”motion på recept”.

Du skal sørge for at finde en god rytme i hverdagen, så du dyrker motion regelmæssigt. 

Senere er styrketræning relevant, idet du skal sørge for at træne alle muskelgrupper. Fordelen ved styrketræning er desuden, at det strammer op samtidig med, at forbrændingen fortsætter efter træningen. Udover den planlagte motion, skal du også tænke på mulighederne for en øget fysisk aktivitet i dagligdagen. Fx kan småture i bilen med fordel klares til fods eller på cykel. Det er også oplagt at tage trapperne frem for elevatoren. Selv små ændringer kan give store resultater. Når du når dine mål, skal du huske at belønne dig selv med andet end mad. Det kunne fx være en god bog, nyt tøj, massage e.l.

2. Hvornår må jeg dyrke sex igen?

Du må dyrke sex umiddelbart efter operationen, når du igen har lyst til det. Vær opmærksom på, at p-piller ikke optages helt efter operationen, og derfor ikke er en sikker prævention. Mange vælger derfor hormonspiral. Vi råder dig til at diskutere dette med din læge. Det er normalt, at der kan forekomme blødningsforstyrrelser efter operationen.

3. Hvornår må jeg løfte igen?

De første 2 uger må du kun løfte 5 kg i hver hånd. Herefter kan du stille og roligt øge til normal efter 4 uger,. Du skal dog undgå meget tunge løft de første 6 uger.